Skip to main content

Alternativer til vejsalt

| Christoffer Gade

Herhjemme i Danmark er vejsalt det absolut mest populære valg i forbindelse med generel glatførebekæmpelse, og det er også det, vi bruger her hos Snevagten A/S. Det er det, fordi det både er nemt og billigt. Til gengæld er salt ikke kun guld og grønne skove, tværtimod har det desværre alvorlige konsekvenser for miljøet. Salt går nemlig ind og tærer på vejtræer og andre plantebevoksning, medvirker til rustning af biler og cykler, samt tørrer de små stakkels dyrepoter ud.

Salt er dog ikke det eneste alternativ, og der er andre midler, der kan bruges til glatførebekæmpelse. Helt grundlæggende er der to metoder, hvorpå man kan bekæmpe det glatte føre og gøre veje og fortove mere sikre at færdes, på når diverse overflader er isglatte. Den ene mulighed er simpelthen at fjerne eller smelte islaget, som man eksempelvis gør ved saltning. Den anden metode til glatførebekæmpelse er brugen af friktionsskabende midler, så veje og fortove bliver skridsikre, uden man fjerner isen. Der er selvfølgelig både fordele og ulemper ved begge metoder, og dem giver vi dig hermed et overblik over.

Smeltning af islaget som glatførebekæmpelse

Udover vejsalt er der som bekendt en række andre kemiske midler, som kan bruges i forbindelse med smeltning eller fjernelse af is på de glatte vinterveje og fortove. Måden salt hvorpå salt virker er ved at sænke temperaturen for hvornår vand fryser. Dermed forsinker, eller forhindrer, man at vejen får det glatte islag ved at sprede vejsalt. Dette princip kender vi også fra havvandet, der på grund af saltindholdet, kan have temperaturer under 0 grader, uden at fryse til is.

De mest almindelige alternativer til vejsalt (natriumklorid) er calciumklorid og magnesiumklorid. Disse kemiske stoffer er alle i familie med hinanden og består alle tre af klorid. De to alternativer til salt virker faktisk mere effektivt og ved lavere temperaturer end vejsalt, og de er tilmed mere miljøvenlige. Dog er de væsentligt dyrere og faktisk også mere aggressive, når det kommer til bl.a. rustdannelse på biler og cykler.

CMA og kaliumformiat er to mere miljøvenlige midler, der kan bruges til smeltning eller fjernelse af islag og fås endda i svanemærkede varianter. Disse alternativer gør altså ingen skade på miljøet i forbindelse med glatførebekæmpelse, ej heller fremmer de rustdannelse på biler og cykler. Prisen her er dog også betydeligt højere end på almindeligt vejsalt, og produkterne er desværre endnu ikke tilgængelige for dig som privatforbruger.

Sidst men ikke mindst kan urea-salt og kalksalpeter også bruges til glatførebekæmpelse. De har ingen påvirkning på rustdannelse, men de kan dog ændre den naturlige næringsbalance i jorden. De har det til fælles, at de begge er en del dyrere end vejsalt og samtidig er de heller ikke lige effektive.

Friktionsskabende midler som glatførebekæmpelse

De to mest almindelige friktionsskabende midler som alternativ til vejesalt og andre smeltende kemikalier er grus og sand. Sand og grus fjerner selvsagt ikke islaget men fungerer som et slags skridsikkert lag ovenpå de isglatte veje og fortove, når det spredes. De påvirker på ingen måde miljøet, lader dyrepoterne være i god behold og fremmer heller ikke rustdannelse på biler og cykler, men det skal selvfølgelig stadig fejes væk, når vejene ikke længere er glatte. Alt i alt, et godt alternativ til saltning, dog til en højere pris. Skal du ud og købe grus eller sand til din glatførebekæmpelse, anbefaler vi dog, at du tjekker indpakningen, da nogle producenter blander salt i for at opnå en øget virkning – og så kunne du jo lige så godt salte.

Et andet friktionsskabende middel i forbindelse med glatførebekæmpelse er lecaskaller, der består af stampet lerjord. Dette alternativ sviner lidt mere end sand og grus, men fungerer fint på fortove og andre steder man færdes til fods. Dog er det mindre effektivt på vejene, da skallerne hurtigt køres ud i rabatten, og desuden kan de være med til at stoppe kloaker og lignende til.

Derfor bruger Snevagten vejsalt

Der er mange alternative midler og metoder til glatførebekæmpelse, som du som privatperson kan undersøge og afprøve. Hos Snevagten bruger vi fortsat vejsalt, da det er den mest effektive løsning til den bedste pris. På den måde sikrer vi os, at du kan få glatførebekæmpelse til den laveste pris i branchen. Hvis du er villig til at betale en højere pris, vil vi selvfølgelig også gerne bruge nogle af disse alternativer til at give dig sikre og tilgængelige veje og fortove. Kontakt os i dag på tlf. eller skriv en mail til os hér

KONTAKT OS I DAG OG FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD